به گزارش برترین خبر ، دکتر محسن موسوی در گفتوگو با روابط عمومی دانشگاه در خصوص این دستآورد با اشاره به اینکه تیم طراحی این پروژه را محسن خیرمند پاریزی، محمدحسین رحمتی، هانیه لطفیپور و شیرین جاهد تشکیل دادند، گفت: در این طرح به معنی و مفهوم مسکن و امکانات اولیه و ضروری زندگیدر زمان بحران و پس از وقوع سوانح پرداخته شده است.
ایده ها و ارزشهای طراحی:
در این طرح به معنی و مفهوم مسکن و امکانات اولیه و ضروری زندگی پرداخته شده است. پس از سانحه، تمامی تلاشها در راستای حفظ جان و امنیت و پس از آن، بازگشت هرچه سریعتر بازماندگان سانحه به حالت عادی زندگی صورت میگیرد.
۱. مشارکت مردم
در طراحی این پروژه علاوه بر توجه به حملونقل آسان برای ارسال به مناطق آسیبدیده، توجه خاصی به آموزش و ساخت به صورت خودساخته در محل سانحه شده است. در این طرح، پنلهایی برای برپایی اسکان موقت در نظر گرفته شده است. این پنلها با توجه به قابلیت انبارکردن و حمل و نقل آسان، به راحتی در شرایط بحرانی قابل استفاده هستند که شامل پنلهای فلزی بازیافت شده و بتن سبک بازیافتی پیشساخته میباشند. همچنین با توجه به شرایط بحران، امکان بستهشدن برخی مسیرها و نبود نیروی متخصص در خصوص برپایی این سرپناهها، به این نکته توجه شده است که برپایی اسکان موقت به دست نیروهای غیرمتخصص و مردم عادی نیز امکانپذیر باشد. این اسکان موقت است و مردم باید به خانههای خود بازگردند. قابلیت بازشدن و انبارشدن مجدد در طراحی پنلها پیشبینی شده است. با توجه به سطح اقتصادی منطقه آسیبدیده، حال که مردم با فن ساخت این پنلها آشنا شدهاند میتوانند در ساختوساز جدید خود نیز از آنها بهره ببرند.
۲. توجه به ایمنی و امنیت
استفاده از مصالح نسوز، ساختار مقاوم در برابر حریق، توجه به محوطه باز میان واحدها، توجه به امکان دسترسی خودروهای امدادی و انتظامی در فضاها از جمله موارد توجه به ایمنی و امنیت مردم در فضاها بوده است. پس از سانحه با قطعشدن برق و آب، چالشهای بسیاری ایجاد میشود که میتواند بیشتر از سانحه خطرآفرین باشند. مشکلات بهداشتی، مشکلات حاصل از نبود سرپناه، انرژی و روشنایی، کاهش امنیت حاصل از هرجومرج، دزدی، تجاوز، مسایل روانی و کاهش روحیه و موارد این چنینی که هرکدام خسارتهای مالی و جانی به همراه دارند. این طرح به دنبال انتقال و استفاده حداکثری از نور و انرژی طبیعی خورشید در طول روز، ذخیره آن برای استفاده در شب، استفاده از انرژی خورشیدی برای تبدیل رطوبت هوا به آب مصرفی و همچنین تبدیل آن به سایر انرژیهای گرمایی و برق میباشد.
۳. ذخیره نور طبیعی روز و استفاده از آن در شب
فیبر نوری توانایی دریافت و انتقال نور از یک سو به سوی دیگر را دارد. استفاده از فیبرهای نوری در سقف و دیوارهای طرح، این فرصت را فراهم میکند تا نور به داخل بنا منتقل شود و فضایی روشن در اختیار کاربران قرار گیرد. استفاده از مواد و رنگها با قابلیت لومینسانس و فوتولومینسانس در طراحی لامپهای متصل به فیبرهای نوری، روشنایی واحدها در تاریکی شب را فراهم میکند. همچنین پوسته اطراف آن برای زمان استراحت و نیاز به تاریکی طراحی شده است که کاربران میزان نور محیط در شب را مدیریت و تنظیم کنند.
از دیگر ویژگیهای این طرح عبارتند از:
* توجه به بهداشت با استفاده از خاصیت میکروبزدایی نور خورشید
* استفاده از آبگرمکن خورشیدی بازیافتی
* تهیه و پخت غذا به وسیله سولار گریل
* نور، روشنایی، امنیت و حس امنیت طبق اصول CPTED
* روشنایی، ایجاد حس سرزندگی و افزایش روحیه مردم
* نور، سلول خورشیدی، برق و وسایل ارتباطی
* ذخیره گرمای حاصل از نور خورشید
* زندگی، خوانایی مسیر و فرصت امدادرسانی در شب
* تامین و ذخیره آب
* توجه به چالشهای زندگی اجتماعی
* حملونقل، اتصال، نصب، اجرا و جداسازی سریع و آسان بدون نیاز به نیروی متخصص
* قابلیت آموزش و تولید در محل سانحه با توجه به نیاز اسکان سریع بازماندگان
* ایجاد فرصت شغلی
* سازگاری با طبیعت و استفاده از مصالح بازیافتی و بومی
* طراحی پنلهای بازیافتی با مصالح، الگو و ویژگیهای مختلف
* قابلیت گسترش و تجهیز فضاها با گذشت زمان و نیاز کاربران
* در نظرگرفتن فضای کسبوکار و فعالیت اقتصادی
* استفاده حداکثری از انرژیهای تجدیدپذیر و تامین انرژی مورد نیاز
* طراحی بازشوها جهت جلوگیری از ورود حشرات، گرد و غبار و افزایش آسایش کاربران
* استفاده از گیاهان خاص جهت افزایش سلامت و آسایش کاربران
* تولید و ذخیرهسازی آب
* استفاده از ابداعات و ابتکارات داخلی در طراحی
* توجه به فرآیند اجرای یک مدل ساده از طرح جهت رفع نیازهای ضروری و حداقل بازماندگان سانحه
* بهکارگیری ایدههایی برای استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر