به گزارش برترین خبر ، تعلیم و تربیت و پرورش نسلی باسواد، همیشه و در طول تاریخ و قرون مختلف در ذهن بشر به عنوان یک دغدغه مطرح بود. هرچند که این آموزش‌ها و تعالیم در طول سالیان مختلف و با گسترش ادیان و اعطای علم الهی به انبیاء توسط خداوند، در اختیار عالمان دینی بود، اما کم کم مدارس و نظام‎های علمی و آموزشی نیز در جوامع بشری شکل گرفتند. در این نظام‎های تعلیماتی که شامل مدرسه، دانشگاه و حوزه هستند، بخش معاونت آموزش و زیرمجموعه‎های آن که با امر آموزش ارتباط دارند، همواره بیشترین نقش و تأثیر را داشته و از اهمیت و جایگاه ویژه‌ای برخوردار بودند.

برای حقیر، سال‎های متمادی تحصیل در حوزه علمیه نشان داد که ضعف شدیدی در ساختار آموزش حوزه وجود دارد که بزرگترین ضعف آن، عدم اطلاع‎رسانی صحیح بخشنامه‎ها و آیین‌نامه‎های آموزشی به طلاب در سطح مدارس است. هرچند که تعامل مرکز مدیریت حوزه با مراکز استانی و طلاب خوب و مناسب بوده، اما نقد و ضعف، بیشتر متوجّه مدارس است. برخی از این مدارس زیرمجموعه مرکز مدیریت نیستند و برخی نیز تولیت و مسئولانی غیر از حوزه دارند، اما در مدارس وابسته به مرکز مدیریت نیز رویه واحدی وجود نداشته و هر مجموعه قوانین نانوشته خود را دارد. بطور مثال مرکز مدیریت، بسته‎های تشویقی چون مازاد سقف انتخابی، ارتقایی، جبرانی و… را برای طلاب مستعد در نظر گرفته، اما در برخی مدارس، معاونین آموزشی به میل خود برخورد می‎کنند. همچنین این معاونین در حضور غیاب طلاب بسیار سخت‎گیر بوده و دروس افراد غایب را در انتهای ترم حذف می‎کنند، چراکه به هیچ وجه قبول ندارند طلبه بدون حضور در کلاس، درس را بخواند و امتحان دهد. در نتیجه امروز و در شرایط کرونایی مستأصل شده و نمی‎دانند که چه کاری باید انجام دهند. شرایطی که به خوبی نشان داده درس خواندن طلاب مهم است و نه حضور غیاب بی‎مورد که البته با توجه به وضعیت اقتصادی غالب طلاب، توجیه عقلانی نیز ندارد.

از سوی دیگر، این غیبت‎ها تأثیر دیگری نیز دارد و آن، قطع شهریه طلبۀ متأهل و بیمه وی است. سوال این است که در شرایط حساس کنونی، چه کسی خرج درمان این طلبه را تأمین خواهد کرد؟ متأسفانه چنین برخوردهای ایذایی و ناصحیح از سوی برخی معاونین آموزشی سبب دلزدگی و انحراف طلاب شده و ناهماهنگی را در سطح مدارس پدید آورده است. کاش این معاونین که در جلسات خود با طلاب، دَم از امام زمان(عج) می‎زنند، به حساب کار خویش نیز بیاندیشند. آیا بهتر نیست با توجه به جذب طلاب در سال های اخیر، نحوه برخوردها در این حوزه را تصحیح کنیم؟

به نظر می‌رسد مشکل اساسی در این بخش، شامل سه ایراد عمده در قسمت آموزش مدارس باشد که اولین و شاید مهمترین آن، دخالت‎های مسئولان و مدیران برخی مدارس در بحث آموزش است که کار را بر معاونین آموزشی سخت می‎کند. مشکل دوم، عدم اطلاع کامل معاونان آموزش برخی مدارس از آیین‎‌نامه‌های آموزشی و اعمال سلیقه شخصی در روند آموزشی مدارس و طلاب است. چنانچه بطور مثال، حتی در یک شهر نیز روند تحصیلی در مدارس مختلف، متفاوت و غیرهمسان است. اما سومین مشکل که یک بحران مدیریتی است، عدم هماهنگی آموزشی بین معاونان آموزش مدارس با استان و با مراکز مدیریتی است. لذا پیشنهاد می‎گردد، برگزاری جلسات ماهانه بین معاونان آموزش مدارس جهت مباحثه آیین‎نامه‎های آموزشی و رسیدن به توافق در عملکرد یکسان در مدیریت استان در دستور کار قرار گیرد که البته شاید در عمل، به دلیل اعمال سلیقه مسولان، این هماهنگی بسیار سخت باشد، اما بی‌شک گره‎های زیادی را خواهد گشود. همچنین نصب اطلاعیه و بخشنامه‌های آموزشی در تابلوهای اعلانات مدارس یا بارگذاری بخشنامه‌ها در سایت نجاح طلبگی جهت رؤیت طلاب، می‎تواند بسیاری از ابهامات را رفع کند.

حقیر در سه ماه آخر سال گذشته سفرهای متعددی به مدارس حوزوی داشتم. در یکی از مدارس، طلاب عصرها مجبور به ماندن در مدرسه بودند که می‎بایست مطالعه و مباحثه اجباری نیز با انجام حضور غیاب نیز داشته باشند و اگر در این برنامه‎ها شرکت نمی‎کردند، نمی‎توانستند شهریه بگیرند. در جایی دیگر، طلاب متأهل تا اتمام پایه ۶ باید شب‎ها در مدرسه می‎ماندند. همچنین در شمال کشور حوزه‎ای بود که حجرات طلاب، تخت و پنکه داشتند و طلاب در آوردن گوشی تلفن و سایر امکانات آزاد بودند، اما در شهر مجاور آن، مدیر مدرسه آوردن گوشی تلفن و لپ‌تاپ را قدغن کرده بود‌. در یکی از سفرها نیز چند طلبه با گریه از من می‌‎خواستند که جان‌شان را از دست معاون آموزش نجات دهم و این تصور برایم ایجاد شد که نکند این معاون با طلاب خصومت شخصی دارد. نمره قبولی هم در یکی از حوزه‎های علمیه نزدیک به قم ۱۵ بود، در صورتی که مرکز مدیریت نمره ۱۲ را ملاک دانسته و این معاون آموزش قصد دارد اثبات کند که روش آموزشی که بنا گذاشته باعث بالارفتن سطح علمی طلاب شده است. مخالفت از بیرون رفتن طلاب و عدم شرکت در کلاس‎های زبان خارجه و… در زمان غیردرسی هم که در تمام مدارس گویا به قانونی محکم تبدیل شده است.

بنده معتقدم کرونا نشان داد که مدارس را می‎توان بدون قوانین معاونت آموزشی نیز اداره کرد، لذا انتظار می‎رود توسط مرکز مدیریت نظارت خاصی بر معاونین مدارس اعمال کند؛ چراکه روش نظارتی فعلی کارآمد نیست. پیشنهاد دیگر این است که در سامانه حوزه علمیه، بخشی به عنوان نظرسنجی از معاون آموزش مدرسه ایجاد گردد تا کلیه کادر مدارس توسط طلاب، مورد نظرسنجی و ارزیابی قرار گیرند و این سبب برگشت به مدار قانون گردد. همچنین امور صیانتی حوزه بطور تصادفی با تعدادی از طلاب مدارس در طول سال تماس گرفته و در خصوص کادر مدارس سوال نماید و نتایج را به معاونت آموزش مدیریت اطلاع دهد.

متأسفانه آزادی عمل بیش از حد برخی معاونین آموزشی در مدارس که نظارت مستمر و دقیقی بر آنها نبوده، تحصیل را برای طلاب سخت و دشوار کرده است. گرچه احساس تکلیف نسبت به طلاب خوب و شایسته است، اما نباید فشارهای غیرمنطقی به گونه‎ای باشد که توجیه عقلانی نداشته باشد. وقتی در شهرستانی یک طلبه به دلیل رعایت عدالت معاون آموزشی تعداد درسش از هم‎پایه خود در یک مدرسه دیگر در همان شهر کمتر است، این عدالت نیست، چراکه وقتی مدرسه‎ای توانسته به آن طلبه بیشتر درس بدهد و ممانعت شده، یعنی تضییع حقوق طلبه رخ داده است. در این بین، تحصیل غیرحضوری طلاب یکی از طرح‎های مفید بوده، اما کاش مرکز مدیریت دست مدارس را برای ارفاق به تعدادی از طلاب حضوری در شهرستان‎ها باز می‎گذاشت تا با وجود شرایط اقتصادی پیش رو و مشکلات معیشتی خانواده‎های طلاب، حوزه نیز در این زمینه کمک‎رسان باشد.

نکتۀ مهم دیگر اینکه برخی طلاب به دلیل انجام کارهای تبلیغی و فرهنگی نمی‎توانند صبح‎ها در کلاس درس حاضر شوند و چاره‎ای جز خواندن غیرحضوری دروس و انتخاب واحد کمتر از معمول ندارند، اما برخی معاونین آموزش مدارس تأکید دارند که اگر در کلاس حاضر نباشند، درس‎ها حذف و شهریه نیز قطع خواهد شد؛ در حالی که رسالت اصلی یک طلبه کار فرهنگی است. سؤال من این است که حضور طلبه‎ای که می‎تواند تبلیغ معارف ناب اهل البیت را انجام دهد، در مدرسه و کلاس چه ضرورتی دارد؟ اعتقاد من این است که این تفکر در راستای جهالت خوارج است، چراکه سَم مهلک تفکر خوارج نیز همین ظاهربینی و عدم توجه به عمق و آینده کار بود.

در پایان بر خود واجب می‎دانم از زحمات تمامی اساتیدی که در ایام سخت بیماری کرونا در منزل، کتاب‎های درسی را تدریس و صوت‎شان را در فضای مجازی به دست طلاب رساندند، تشکر کنم. همچنین از آن دسته مدارس که در شیوع بیماری با در نظر گرفتن سلامت طلاب اقدام به تعطیلی اختیاری کرده و جان طلاب را به حضور غیاب بی‎مورد ترجیح دادند، سپاسگزار باشم. از درگاه خداوند سبحان، عزت جهان تشیع و تقویت حوزه‎های علمیه را خواستارم.