اکرم شریفی عضو هیئت علمی گروه علوم صنایع غذایی دانشگاه آزاد قزوین استاد راهنما این پایان نامه در گفت وگو با برترین خبر با اشاره به اینکه ترکیبات خواص تغذیه ای و گاهی دارویی موجود در گیاه همان ترکیبات زیست فعال است، اظهار کرد: در این پایان نامه ترکیبات زیست فعال خاکشیر با روش های نوین مانند اهمیک، فراصوت، دکوکشن، ماسراسیون استخراج شد.
وی تصریح کرد: در روش های قدیمی که برای استخراج یک سری ترکیبات زیست فعال مانند پلی فنل ها ترکیبات انتی اکسیدان را تخریب می کرد و یا برای استخراج ترکیبات از حلال های سمی استفاده می شد،بنابراین ما در این تحقیق با استفاده از روش های نوین برای جلوگیری از آسیب به محیط زیست توانستیم ترکیبات زیست فعال موجود در خاکشیر را با کمترین ناخالصی و حداقل تخریب استخراج کنیم.
عضو هیئت علمی گروه علوم صنایع غذایی دانشگاه آزاد قزوین با اشاره به نوآوری ایجاد شده در این تحقیق، خاطر نشان کرد: در این تحقیق داده های استخراج شده با روش منطق فازی بهینه سازی شد که با نوآوری انجام شده این مقاله در یک ژورنال isi با ( in pakt) ۲/۵ چاپ شود.
شریفی در ادامه بیان اینکه ترکیبات استخراج شده با HPLC شناسایی شد،گفت: در این تحقیق نشان داده شد داخل خاکشیر ترکیبات فنلی وچند ترکیبات دیگر مانند اسید کافییک،اسید کوماریک و غیره که خود خاصیت انتی اکسیدانی دارد و این ترکیبات در دراز مدت باعث می شود از خیلی از بیماری ها و سرطان جلوگیری کند.
وی افزود: در مرحله دوم از عصاره خاکشیر پودر نوشیدنی فوری تهیه شد که مصرف کنند می تواند با حل آن داخل آب به صورت نوشیدنی سرد مصرف و از خاصیت خاکشیر استفاده کند.
عضو هیئت علمی گروه علوم صنایع غذایی دانشگاه آزاد قزوین یادآور شد:وقتی خاکشیر به صورت کامل مصرف میشه یه سری خواصی برای دستگاه گوارش دارد اما این ترکیبات آنتی اکسیدانی مد نظر در عصاره آن وجود دارد، یعنی دانه باید شکسته شود و عصاره آن استخراج شود و به همین علت تولید پودر انجام شد.
وی با بیان اینکه این پودرها به غذاهای فراسودمند معروف هست، ادامه داد: این پودر تولید شده بر روی حدود ۳۰ نفر به صورت تستی ارزیابی شد و نتایج خوبی داشت و این پودر قابلیت عرضه به بازار هم دارد.
بهار شهیدی دانشجوی دکتری رشته علوم و صنایع غذایی دانشگاه ازاد اسلامی واحد نور در جلسه دفاع پایان نامه خود با اشاره به اینکه فواید سلامت بخش مصرف میوه جات و سبزی های تازه در مطالعات متعدد نشان داده شده است، اظهار کرد: جیره های غذایی غنی از میوه ها و سبزی ها با کاهش خطر سرطان و بیماری های قلبی_عروقی مرتبط هستند.
وی تصریح کرد: خاکشیر را می توان به عنوان تب بر،باز کننده اشتها،ضدکرم و برطرف کننده سوءهاضمه استفاده کرد.
دکتری صنایع غذایی با اشاره به اینکه خاکشیر دارای فعالیت آنتی اکسیدان است، خاطر نشان کرد: آنچه که در تحقیقات آمده، خاکشیر به دلیل داشتن ترکیبات سیانید در زایمان و افزایش میل جنسی تاثیر دارد.
شهیدی با اشاره به اینکه دانه های خاک شیر منبع سرشار از پلی فنل هایی نظیر کوماربن،فلاونوئیدها،فلاون گلایکوزیدو اسیدهای فنلی هستند،ادامه داد: در این تحقیق ترکیبات زیست فعال دانه خاکشیر با استفاده از روش های ماسراسیون،اهمیک، فراصوت و دکوکشن و حلال های آب استخراج شد که عصاره آن وسیله منطق فازی بهینه سازی شد.
وی بیان کرد: در مرحله بعدی ترکیبات فنلی نمونه عصاره بهینه با HPLC شناسایی و در نهایت از عصاره بهینه پودر نوشیدنی فوری با نسبت های ۵۰ به ۵۰ و ۰ به ۱۰۰ و ۱۰۰ به ۰ مالتودکسترین به صمغ عربی و درصد مواد حاصل ۳۰ تا ۵۰ در دمای ورودی ۱۲۰،۱۴۰،۱۶۰ درجه سانتی گراد با استفاده از خشک کن افشانه ای تولید شد.
این دانشجوی دکتری ادامه داد: نتایج بخش استخراج نشان دادآب به عنوان حلال بیشترین راندمان استخراج ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی را داشت که در بین نتایج حاصل از استخراج با آب و آب اتانول تفاوت معنی دار در سطح ۵ درصد مشاهده شدو میزان ph در عصاره آبی متانولی نسبت به سایر عصاره ها بالاتر بود.
شهیدی با اشاره به اینکه روش استخراج اهمیک بالاترین بازده استخراج و و روش فراصوتپایین ترین بازده استخراج را داشت، تصریح کرد: روش ماسراسیون با دمای پایین بیشترین مقدار ترکیبات فنلی و فعالیت آنتی اکسیدانی رانشان داد و بر اساس پیش بینی روش منطق فازی استخراج اهمیک با حلال آب از نظر کارایی کلی بالاترین رتبه را کسب کرد.
وی با بیان اینکه کارایی کلی بر اساس بازده استخراج ،زمان استخراج، فعالیت آنتی اکسیدانی و ترکیبات فنلی تعیین شد،خاطرنشان کرد: روش استخراج فراصوت از نظر استخراج ترکیبات فراصوت در زمان کوتاه بهترین گزینه بود.
شهیدی هدف از این تحقیق را بهینه سازی استخراج ترکیبات فیتوشیمایی خاکشیر با استفاده از روش های مختلف، شناسایی ترکیب استخراج شده و تولید پودر نوشیدنی فوری از آن عنوان کرد.