به گزراش برترین خبر ، نور یکی از شهرستانهایی است که همانند تمامی شهرهای مازندران درگیر مشکل زباله است، زمین زباله این شهرستان در مکانی به نام الیمالات در مسیر جاده نور به چمستان به مساحت ۸ هکتار قرار دارد و با وجود اینکه ۱۵ سال از قدمت آن می گذرد همچنان اقدام زیرساختی مناسبی صورت نگرفته است و در طی این سالها زباله بر روی زباله به دلیل عدم مدیریت صحیح انباشته میشود.
اینکه گفته می شود وضعیت زباله در مازندران تبدیل به یک بحران شده است بحثی ناچیز از مصائب این طلای کثیف در این استان است چرا که زباله در مازندران به یک مسئله فوق بحرانی تبدیل شده و می توان گفت تاکنون تمامی روشهای به کار گرفته شده به نتیجه نرسید یا کمترین ضریب نفوذ را نسبت به حل این مشکل دارد.
کوههای زباله در تمامی شهرهای مازندران در حالی سر به فلک کشیدهاند که به آرامی سیمای این استان سرسبز را به تیرگی میکشاند. این مسئله فوق بحرانی امروز در تمامی شهرستانهای استان مازندران وجود دارد و شاید درجه ابتلا به آن کمی متفاوتتر باشد.
نور یکی از شهرستانهایی است که همانند تمامی شهرهای مازندران درگیر مشکل زباله است، زمین زباله این شهرستان در مکانی به نام الیمالات در مسیر جاده نور به چمستان به مساحت ۸ هکتار قرار دارد و با وجود اینکه ۱۵ سال از قدمت آن می گذرد همچنان اقدام زیرساختی مناسبی صورت نگرفته است و در طی این سالها زباله بر روی زباله به دلیل عدم مدیریت صحیح انباشته میشود.
زباله های شهرستان نور به غیر از بخش بلده که به دلیل مسیر کوهستانی و دوری راه در همان شهر دفع می شود، به مکان تعیین شده الیمالات انتقال می یابد اما این مکان دارای معضل و چالش های زیست محیطی فراوانی است.
به گفته منابع محلی، از معضلهای اساسی “الیمالات” می توان به دفع غیر اصولی زباله و عدم لایهبندی مناسب به خاک رس، عدم کنترل شیرابه تولیدی به دلیل دفع غیراصولی و هدایت آن به عرصه جنگلی مجاور و ایجاد تبعات سوء زیست محیطی، عدم کانال کشی کف مکان برای زهکشی و هدایت شیرابه و عدم تصفیه آن که از ضروریات مکان دفع استنام برد.
عدم آهک پاشی منظم، مناسب و مداوم، متوقف ماندن عملیات ساختمانی، احداث سوله و خط تولید کمپوست و سورتینگ، عدم کارایی فنس کشی موجود و ورود و خروج حیوانات اهلی و وحشی به ویژه سگ های ولگرد و شیوع و انتشار انواع بیماریها بخشی دیگر از معضلهای قابل مشاهده در این زمین دفن و دفع زباله است.
کارشناسان معتقدند شیرابههای زباله به دلیل دارا بودن سیمت بالا، وجود فلزات سنگین، انتشار گاز متان و غیره و همچنین هدایت آن به عرصه جنگلی مجاور، خاک، آبهای سطحی و زیرزمینی را آلوده می کند و این امر موجب خشک شدن درختان در محدوده ضلع شمالی مکان دفع شده است.
همچنین به علت دفع غیر اصولی، گرمای زیاد زباله ناشی از آتش زدن آن در تابستان و وزش بادهای گرم و خشک، احتمال آتش سوزی جنگل را هم می تواند به همراه داشته باشد.
به نقل از منابع محلی، از دیگر معضلات مکان دفع زباله در نور، ورود فاضلابها و پساب انسانی توسط لجنکشها و ماشین های حمل فاضلاب، جمع آوری و تخلیه بدون هرگونه عملیات کنترل، تصفیه، مطالعه و مجوز در مکان دفع زباله است که موجب هدایت غیر اصولی فاضلاب انسانی و شیرابه آن به عرصه جنگلی مجاور و آلودگی های زیست محیطی شده است.
همچنین ورود فاضلاب و پسابهای انسانی علاوه بر آلودگی های زیست محیطی، موجب ایجاد بوی تعفن در فصلهای گرم سال می شود که عدم توجه به این مسائل تبعات بهداشتی، آلودگی ها، انتشار و تکثیر انواع بیماریهای انگلی، عفونی و خطرناک را به همراه دارد.
این مسائل در حالی مطرح میشود که مدتها است مسئولان به دنبال پاسخ مناسبی هستند که چرا ابتلا به سرطان در شمال کشور به ویژه مازندران بسیار بالا است، به راستی دلیل اصلی ابتلا به انواع سرطانها در این استان چیست؟
همچنین در حالیکه “الیمالات” یک منطقه فوق العاده جنگلی در نور محسوب میشود به نظر میرسد مسئولان این شهرستان جانمایی مناسبی از محل دفن و دفع زباله انجام ندادند، سوال اینجا است در کدام نقطه از جهان، در وسط یک نقطه بکر جنگلی، زمین زباله ایجاد کرده و آن منطقه را نابود میکنند.
نابودی؛ تنها واژهای است که میتوان برای “الیمالات” بهشت جنگلی هیرکانی با درختان سر به فلک کشیدهاش در انتظار داشت.
گزارش از زینب تذکاری خبرنگار ایسنا مازندران