به گزارش برترین خبر و به نقل از داروگ روستای یوش با وسعتی ۳۳۰ هکتار از توابع بلده، شهرستان نورو در استان مازندران واقع شده است. این روستا در دره‌ای زیبا بین کوه‌های البرزقراردارد که از شمال به مراتع (لو) و اسپی کوه ، جنوب به کوه قبله نما، شرق به روستای بل و یاسل و ازغرب به روستای اوز متصل است.

شغل بیشتر اهالی کشاورزی ، دامداری، صنایع دستی تا حدودی و جاذبه هایی چون رودخانه یوش ، خانه نیما یوشیج، سنگ سیاه رنگ ، مقبره و گنبد کیا داوود ، خانه میرزامهدی خان ، باغ شاه ،موسیقی یوش ، کوه های سرخبند و کوچه باغ های روستا نیز از جاذبه های گردشگری روستای یوش است.

روستای تاریخی و گردشگری یوش با جمعیت دائم ۱۰۰ خانوار و شناور ۵۵۰ خانوارکه به ثبت ملی گردشگری میراث فرهنگی رسید، زادگاه علی اسفندیاری پدر شعر نو فارسی است.

علی اسفندیاری پدر شعر نو فارسی در ۲۶ آبان ۱۲۷۶ خورشیدی چشم به جهان گشود وی در سال ۱۳۰۰ خورشیدی نام خود را به نیما یوشیج تغییر داد و در ۱۳ دی ماه ۱۳۳۸ چشم از جهان فروبست که او را در امام زاده عبدالله تهران به خاک سپردند و در سال ۱۳۷۲ بر اساس وصیت نامه با همت اهالی روستا پیکرش را به خانه اش در یوش منتقل کردند.

علیرضا جمشیدی به عنوان رییس شورای اسلامی ، امیر حسن زاده دهیار روستای یوش هستند که باهمدلی و تلاش به فعالیت می پردازند.و بنیاد نیما یوشیج فعالیت قابل توجه ای در سطح روستا استان و کشوری دارد

امیر حسن زاده که سابقه ۱۴ ساله در سمت دهیاری های ورازان و یوش و ایل را در کارنامه خود دارد، طی این سال ها با پشتکار برای عمران و آبادانی روستاها به همراه شورای اسلامی تلاش کرد و توانست در سال ۹۰ و ۹۶ به عنوان دهیار نمونه استان مازندران ،سال ۹۶ به عنوان دهیاربرترکشوری و همچنین در سال ۹۶ به عنوان کارآفرین برتر استان مازندران انتخاب شود.

وی که سه دوره سه ساله رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی دهیاران بخش بلده بوده پست هایی چون رییس کمیته انضباطی دهیاران بخش وعضو کمیته انضباطی شهرستان، فرمانده پایگاه مقاومت بسیج شهدای ورازان نور،مدیر خانه قرآن، مدیر عامل و رئیس هیئت مدیره شرکت تعاونی تولیدی پوشاک الماس ورازان ، مسئول روابط بیمه بازنشستگی روستاییان با صندوق بیمه روستاییان و عشایری از سال۸۶ تا کنون را نیز در کارنامه درخشان خود دارد.

دهیار پرتلاش یوش ازعملکرد سال ۹۷- ۹۸ به مواردی چون نصب پلاک و کدپستی کل روستا، برگزاری نمایشگاه بهاره در موزه نیما، توزیع همه ساله نهال بین کشاورزان ، تعویض و تعمیرهمه ساله لامپ چراغ های معابر کل روستا ،تسطیح و بهسازی جاده فرعی علیشور، خرید کپسول اطفای حریق برای اماکن مذهبی ،تعمیر واصلاح ساختمان فرستنده دیجیتال،نصب دستگاه دیجیتال، احداث و اجرای سیستم گرمایشی سل خورشیدی جهت گرمابه عمومی و پیگری هایی در خصوص تسهیلات ارزان قیمت،سوخت،طرح هادی وبسیاری ازکارهای عمرانی اشاره کرد.

حسن زاده در ادامه اقدامات دهیاری و شورای اسلامی روستای یوش درسال ۹۹ را چنین بیان کرد: لوله کشی سیستم فاضلاب به طول ۴۵۰ مترو اجرای ۴۰ درصد لوله کشی آب شرب در سطح روستا با اعتباری بیش از یک میلیارد و ۲۰۰ میلیون تومان از منابع داخلی و کمک خیرین و اهالی روستا انجام شده است که البته کل لوله کشی آب شرب بر اساس نقشه مهندسی آب و فاضلاب روستایی ۸۷۰۰متر و لوله کشی فاضلاب ۱۵۰۰ متر است.

وی با اشاره به اینکه سند مالکیت روستایی ماده ۱۳۳ به متقاضیان در مرحله اول اعطا شد و همچنان این روند ادامه دارد، گفت: با پیگیری های فرماندارشهرستان نور، بخشداربلده، دهیار و شورای اسلامی روستا شاملو معاون بنیاد مسکن کشور و خانی مدیر کل بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان مازندران از روستای تاریخی یوش بازدید کردند که نتیجه آن دریافت یک میلیارد تومان اعتبارقابل تمدید جهت سنگفرش حدود ۴۰۰ متر از روستا بود که بخشی از کارتوسط بنیاد مسکن و نظارت میراث فرهنگی انجام شد و قسمتی دیگر به علت سردی هوا باقی مانده که از بهار سال اینده شروع می شود.

دهیار روستای یوش با اشاره به اینکه علیرغم تلاش ها و پیگیری های دهیاری و شورای اسلامی مشکلات فراوانی از جمله نبود زیرساخت های لازم ،در این روستا وجود دارد، اظهار کرد: با توجه به اینکه لوله کشی آب شرب روستای تاریخی یوش در سال ۱۳۴۹ انجام شده است،به دلیل فرسودگی لوله ها علاوه بر هدررفت آب شرب ،از نظر بهداشتی هم مناسب نبوده و همچنین منبع ذخیره آن جوابگوی نیاز روستا نیست و مستلزم افزایش ظرفیت است.

حسن زاده افزود: برق مصرفی خانوار که عموما به دلیل کمبود ظرفیت ترانس ها زیر ۲۰۰ ولت و کاهنده است در روزهای تعطیل و آخرهفته به دلیل افزایش خانوارها و گردشگران، کمتر از ۱۷۰ ولت می شود و تقویت آن ضروری است.

وی ضمن گله از پوشش بسیار ضعیف آنتن دهی در قسمت شمالی روستا،خاطرنشان کرد: همراه اول تنها اپراتور همراه دریوش بوده و متاسفانه اینترنت هم علیرغم پیگیری های متعدد یا ای یا اچ است که اهالی روستا و گردشگران جهت ارسال و دریافت فایل های عکس یا فیلم و … با مشکلاتی روبه روهستند و همچنین کابل های تلفن به صورت هوایی بسیار نامنظم است.

دهیار روستای یوش مشکل فاضلاب روستا را یکی از اساسی ترین معضلات دانست و افزود: به علت کوهستانی بودن، شیب زیاد و سنگی بودن زمین های روستا، چاه های جذبی پاسخگوی سیستم فاضلاب نیست و عموما در بیشتر نقاط به سمت جوی های آب، روان می شود که اهالی روستا را دچار مشکل کرده است،به همین منظور طرح سیستم جمع آوری فاضلاب(اگو) در روستای یوش مورد مطالعه و به اجرا درآمد که فاز اول آن انجام و فاز بعدی در سال آینده ادامه خواهد داشت.

حسن زاده با اشاره به محدودیت اعمال شده در خصوص ارتفاع ساختمان به دلیل ثبت ملی روستا،گفت: با توجه به اینکه مالکین تا ارتقاع ۵.۵ متر اجازه ساخت داده می شود، سرمایه گذاری در بخش احداث و ایجاد مهمان سراهای سنتی و بومگردی با مشکل مواجه شده و به دلیل عدم بازدهی لازم سرمایه گذاران از کار خود منصرف می شوند.

وی با بیان اینکه اصولا برنامه راهبردی از سوی مسولین استان برای یوش و اندیشه نگری نیما یوشیج و شعر او وجود ندارد و همچنین هیچ واحدی در روستا جهت هدایت و راهنمایی بازدید کنندگان از یوش و موزه نیما تشکیل نشده است،خاطرنشان کرد: متاسفانه به دلیل سردرگمی بازدید کنندگان و عدم توجه به فرهنگ روستا مشکلات عدیده اجتماعی و فرهنگی را برای ساکنین روستای یوش به وجود می آورد که بعضا شاهد درگیری های لفظی و گاها فیزیکی از سوی طرفین را شاهد هستیم.

دهیار روستای یوش با اشاره به اینکه هیچ گونه اطلاع رسانی ،راهنمایی و هدایت از سوی میراث فرهنگی و گردشگری در روستا وجود ندارد، یادآورشد: میراث فرهنگی تنها ساختمان ها و عرصه یوش نبوده بلکه فرهنگ و آداب و رسوم روستا اعم از لباس و پوشش ساکنین روستاها، انواع غذاها، صنایع دستی وتولیدات دامی و مراسمات مختلف مذهبی و سنتی نیز از میراث فرهنگی روستابوده که به دلیل نبود متولی در حال فراموش و از بین رفتن است.

حسن زاده گفت:جهت شناساندن نیما یوشیج و شعر نیمایی هیچگونه اقدامی از سوی مسولین فرهنگی و گردشگری صورت نگرفته حتی دریغ از یک کتابخانه و فروشگاه کتاب آثار و اشعارنیما که واقعا جای تاسف دارد .

وی با بیان اینکه علیرغم تلاش های شورای اسلامی و دهیاری کوچه ها و معابر و گذرگاه ها ،جوی آب و ورودی روستا و خیلی از بخش های آن به صورت خرابه درآمده است ،افزود:تمامی هزینه های بازدید و بازدید کنندگان اعم از نگهداری و ترمیم معابر و نظافت و جمع آوری زباله و حمل آن به عهده روستا بوده و هیچ نوع بودجه و یا درآمدی از محل بازدید کنندگان برای یوش در نظر گرفته نشده است.

دهیار روستای یوش تصریح کرد: سیاست ها و ضوابط میراث فرهنگی تنها بازدارنده بوده و هیچ برنامه راهبردی برای اینده یوش از سوی میراث فرهنگی وجود ندارد و اهالی این روستا رعایت ضوابط را و ایین نامه فیزیکی برای روستا راتخریب و ازبین رفتن روستا می دانند چه از نظر ظاهری و چه فرهنگی واجتماعی و اقتصادی ، مردم روستا ازعملکرد خود مبنی برانتقال کالبد نیما به یوش پشیمان هستند.

حسن زاده یادآورشد: با توجه به اینکه لوله کشی آب شرب به طول ۵ کیلومتر باقی مانده و مقداری لوله توسط خیرین و اهالی خریداری شد وبخشی دیگر از آب و فاضلاب حدود ۲ سال پیش تحویل گرفته شد اما در حال حاضر ۵ کیلومتر لوله ۶۳ روستای یوش نیاز دارد.

در پایان دهیار و شورای اسلامی روستای تاریخی گردشگری یوش از نماینده مردم نور و محمودآباد در مجلس شورای اسلامی ، فرماندار ، بخشدارو شورای بخش بلده، مسئولین ادارات مختلف خصوصا بنیاد مسکن انقلاب اسلامی، میراث فرهنگی و گردشگری، جهاد کشاورزی، اوقاف و امور خیریه،پاسگاه نیروی انتظامی اوزکلا و همچنین اهالی وخیرین محترمی که در پروژه های عمرانی روستا همکاری و کمک داشتند، تشکر کردند.