دانشجو؛ ظرفیت عظیم بلااستفاده در مازندران
با وجود اینکه دانشگاه و دانشجویان آمادهاند تا پژوهش و تحقیقهای خود را برای حل مسئله جامعه در اولویت قرار دهند اما عملکرد جامعه مدیران در عدم بهکارگیری از ظرفیت دانشگاه و دانشجویان در تصمیم گیری های خرد و کلان جای انتقاد دارد.

به گزارش برترین خبر ،دانشجویان در ۱۶ آذر سال ۱۳۳۲ همزمان با سفر ریچارد نیکسون معاون رئیس جمهوری وقت آمریکا به ایران در اعتراض به دخالت های واشنگتن در امور داخلی ایران، مقابل دانشگاه تهران تظاهرات کردند.
این تظاهرات با یورش نظامیان به خاک و خون کشیده شد. در یورش نظامیان رژیم پهلوی به تظاهرکنندگان سه دانشجوی ایرانی به شهادت رسیدند و صدها نفر دیگر زخمی شدند و از این رو ۱۶ آذر به نام روز دانشجو نامگذاری شد.
حجتالاسلام مفید فیاضی معاون فرهنگی دانشگاه علامه محدث نوری ضمن تبریک ۱۶ آذر روز دانشجو، اظهار کرد: دانشجو نقش بسیار پر رنگی در دفاع از امنیت و منافع ملی، اعتقادات دینی و حاکمیت ایرانی داشته است.
وی دانشجو را یکی از قشرهای تصمیم ساز و الهام بخش جامعه دانست و تصریح کرد: دانشجویان بهترین نقش را در اتقلاب اسلامی که به فرمان امام خمینی (ره) بود با فعالیت و عشق خود به این انقلاب ایفا کردند.
معاون فرهنگی دانشگاه علامه محدث نوری خاطرنشان کرد: دانشجویان در مسیر علمی و در عرصه های سازندگی، دفاع مقدس، توسعه علمی، فناوری، هنری و غیره به عنوان یکی از قشر های اثرگذار جامعه موفق عمل کردند.
فیاضی با بیان اینکه به برکت انقلاب اسلامی مراکز دانشجویی دانشگاه اسلامی در سراسر ایران گسترش پیدا کرد، یادآور شد: جامعه و دانشگاهیان، به دانشجویان چشم دوختهاند و با توجه به اینکه بستر برای همه افراد با هر نوع استعداد در دانشگاه فراهم است، این قشر فرهیخته باید بهتر زیستن و نقش آفرینی را از محیط دانشگاه بیاموزند.
*آزادی بیان در کلاس درس و دانشگاه
افسون برومند دانشجوی ترم پنج در مقطع کارشناسی رشته مترجمی زبان دانشگاه علامه محدث نوری اظهار کرد: امروزه با وجود تعدد دانشگاه و پذیرش دانشجویان در دانشگاه ها، شاهد کاهش دانشجویان نسبت به سال گذشته هستیم و ورود سختگیرانه دانشجویان به دانشگاه های دولتی شاید علت این موضوع باشد.
وی با اشاره به اینکه در این دانشگاه اساتید با سطح بالای علمی در حال تدریس به دانشجویان هستند، تصریح کرد: اساتید در زمینه علمی البته به طور خاص در رشته تحصیلی بسیار کار می شود و این دانشگاه در مقایسه با دیگر دانشگاه ها در سطح شهرستان نور از سطح بالاتری نسبت به اساتید و کیفیت تدریس را در کارنامه درخشان خود داشته است.
این دانشجوی مترجمی زبان در ادامه گفت: آزادی بیان درکلاس درس و دانشگاه و اهمیت دادن به نظرات دانشجویات از نقاط برجسته اساتید این دانشگاه است و از اینکه دانشجویان در زمینه های مختلفی مانند انتخاب شوراها، پژوهش ها و مقالات شرکت داده می شوند باعث خرسندی است.
دانشگاه ظرفیتی بسیار عظیم که بلا استفاده مانده است
ابوالقاسم فرجی دانشجوی دانشگاه علمی کاربردی محمودآباد نیز ضمن گرامیداشت ۱۶ آذر و روز دانشجو از عدم اطمینان جامعه به این قشر در سالهای کنونی سخن گفت و خاطرنشان کرد: متاسفانه این تفکر در جامعه وجود دارد که دانشجو تنها یک دانشجو است، این در حالی است که دانشجو یک متفکر، صاحب و طالب علم بوده که دارای قوه درک بیشتری است.
فرجی با انتقاد از عملکرد جامعه مدیران در عدم بکارگیری از ظرفیت دانشگاه و دانشجویان در تصمیم گیری های خرد و کلان گفت: می توان به راحتی از این ظرفیت رایگان که طالب علم و صاحب ایده و خلاق هستند در مدیریت های شهری، استانی و ملی بهره برد و با مشارکت دادن جامعه دانشگاهی تصمیمات بمراتب اصولی و علمی تری اتخاذ کرد.
وی با طرح این سوال که چقدر مدیران و روسای ادارات از ظرفیت دانشجویان نخبه و حتی اساتید بهره بردند اظهار کرد: تا چه اندازه مدیران اجرایی و دستگاه ها نشست دانشجویی برگزار می کنند و تا چه حد از این قشر دعوت کرده تا از ایده و طرح های آنان بهره برداری صحیح انجام دهند، این نشانگر نادیده گرفتن ظرفیت دانشگاه ها است.
این دانشجوی رشته روابط عمومی در پاسخ به این سوال که آیا انجمن های دانشجویی پر قدرت هستند با انتقاد از این تفکر غلط تاکید کرد: در کدام مقطع از این ظرفیت استفاده شد که اکنون به این نتیجه رسیدیم آنان توانایی ندارند، مگر نه اینکه در دوران دفاع مقدس بیش از ۷۰ درصد شهدای کشور زیر ۲۱ سال سن داشتند.
فرجی با بیان اینکه بسیاری از فرماندهان جنگ نیز از قشر جوان و تحصیلکرده بودند با یادآوری اینکه دانشجویان کمتر از شهدا نیستند، تصریح کرد: متاسفانه این تفکر غلط در آموزش و پرورش کشور نیز وجود داشته و هیچگاه شاهد نیستیم که این دستگاه از ظرفیت دانشجویان نخبه استفاده بهینه کند.
وی در بخش دیگری از گفتوگو با یادآوری بزرگداشت ۱۶ آذر و یاد و خاطره شهیدان مصطفی بزرگنیا، احمد قندچی و مهدی شریعترضوی در سال ۳۲ به جایگاه رفیع علم در احادیث و تعالیم دینی اشاره و اظهار کرد: در روایتی داریم که طالب علم به هنگام مرگ در زمره شهدا محسوب شده و در جای دیگری بیان شده که قلم عالم بالاتر از خون شهید است.
فضای دانشگاهها نشاط سابق را ندارد
فرجی فضای کنونی دانشگاه را فاقد نشاط معرفی و با مقایسه آن با جامعه دانشگاهی قبل انقلاب در تشریح دلایل آن، گفت: با توجه به گسترش دانشگاه ها و تنوع موسسات آموزش عالی به دلیل پذیرش به مراتب آسان تر دانشجو، فضای دانشگاه ها از شور و نشاط سابق برخوردار نیست.
این دانشجوی رشته روابط عمومی اظهار کرد: قبولی و پذیرش در دانشگاه ها در زمان گذشته بسیار مشکل بود که همین عامل سبب کیفیت، استحکام و نشاط فضای دانشگاه به شمار می آمد اما اکنون دانشجو نیازی به تلاش چشمگیر برای ورود به دانشگاه احساس نمی کند.
بسیاری از موسسات آموزش عالی برای کسب درآمد بنا شدهاند
وی در ادامه با انتقاد از عملکرد موسسات آموزشی عالی که بر پایه کسب درآمد بنا شده اند به مضرات آنها اشاره و تصریح کرد: متاسفانه بسیاری از دانشگاه هایی که بر این اساس بنا شده اند به راحتی دانشجو را صاحب مدرک کرده و مراحل اخذ مدرک در این موسسات وجه اصولی خود را از دست داده است.
فرجی با تفکیک کردن برخی دانشگاه های کشور از این قاعده که بعضا دارای رتبه در جامعه علمی دنیا هستند خاطرنشان کرد: در موسسات آموزشی که بر پایه مالی بنا شده اند، دانشجو علیرغم گذراندن چندین واحد درسی هنوز اطلاع درستی از رشته تحصیلی خود ندارد.
این دانشجوی رشته روابط عمومی در مقطع لیسانس، با اشاره به اینکه بسیاری از دانشجویان حتی دلیل نامگذاری ۱۶ آذر را نمی دانند گفت: ضعف دانشجویان ما تنها به این ختم نشده و بارها دیده شده است که بسیاری از این دانشجویان حتی میز دانشگاه را لمس نکرده و زمان امتحان به یاری اساتید واحد مورد نظر را پاس می کنند.
وی ضعف بار علمی دانشجویان کنونی را از مضرات ایجاد چنین مراکزی اعلام و تصریح کرد: علیرغم پیشرفت تکنولوژی و علم در دنیا میزان سواد جامعه دانشگاهی ما بدلیل وجود این مراکز کاهش یافته است.
خرید و فروش پایان نامه!
این دانشجو در ادامه به مشکلات خرید و فروش پایان نامه اشاره کرد و افزود: بسیاری از تحقیق و کنفرانس های دانشجویی فعلی، فاقد کیفیت است و این نشانگر این بوده که دانشجو کمترین زحمتی برای کسب علم و دانش متقبل نشده است.
فرجی کیفیت تدریس در دانشگاه ها را متفاوت و وابسته به نوع و ارزش دانشگاه عنوان و خاطرنشان کرد: در برخی دانشگاه ها اساتید دارای سواد بالایی بوده اما در مقابل در برخی دیگر شاهدیم که استاد در کلاس به خواندن متون کتاب اکتفا کرده و آشنایی و اشراف لازم به گرایش مورد آموزش را ندارد.
وی در بخش دیگری از گفت وگو بابیان عدم آزادی ایده و کلام در دانشگاه ها ضمن یادآوری ۱۶ آذر به شالوده شکل گیری این روز اشاره و تصریح کرد: این روز به این خاطر گرامی داشته می شود که دانشجویان دیدگاه های سیاسی خود را مطرح کنند چرا که شهدای این حادثه به دلیل آزادی اندیشه و بیان نامدار شدند.
فرجی با یادآوری جامعه دانشگاهی قبل از انقلاب به عضویت اکثر دانشگاهیان در احزاب و گرایش های سیاسی مختلف اشاره و تاکید کرد: اساس شکل گیری جریان های انقلابی در سال های ۱۳۳۰ و بعد از آن از دانشگاه ها شروع شد چراکه دانشگاه ها محل تجمع افکار و اندیشه های نوین بود.
وی فضای کنونی جامعه را فاقد آزادی لازم برای بیان دیدگاه ها دانست و اظهار کرد: متاسفانه دانشجویان در بیان دیدگاه ها و نظرات خود در تمامی فضاها اعم از آموزشی و غیر آموزشی در بایکوت قرار داشته و تنها جایی که فرصت اظهار نظر دارند در دیدار با مقام معظم رهبری است.
این دانشجوی رشته روابط عمومی در مقطع لیسانس، دانشجویان کنونی را سیاست زده و فاقد بار سیاسی دانست و گفت: امروزه دانشجوها تنها به دنبال پاس کردن واحدهای درسی و گرفتن مدرک در دانشگاه ها بوده و به مسائل دیگری توجه نمی کنند.
دانشجویان و عدم درک درست از مباحث سیاسی
فرجی با بیان اینکه دانشجویان باید دیدگاه های سیاسی خود را مطرح کرده و رفتار سیاستمدران را بررسی و تحلیل کنند تصریح کرد: آیا دانشجویان فعلی احزاب سیاسی داخل کشور را شناخته یا دلایل شکل گیری آنان را میدانند؟ آیا دانشجویان زندگی سیاستمدرانی نظیر هیتلر را بررسی می کنند. تا چه اندازه از دیدگاه های سیاسی امام راحل، دکتر شریعتی و شهید مطهری اطلاع دارند؟
وی با بیان این مطلب که سواد پائین دانشجویان در آینده منتج به حضور مدیرانی بسیار ضعیف، بدون تدبیر و علم خواهد شد تصریح کرد: مدیرانی که صرفا مدرکی اخذ کرده و متناسب با آن وجهی پرداخت کرده اند چگونه می توانند در دستگاه های مختلف اجرایی سکان دار مملکت شوند.
گزارش از: زینب تذکاری و نوید ساداتی خبرنگاران ایسنا مازندران