استانها » مازندران
کد خبر : 14252
دوشنبه - 16 آذر 1399 - 00:59
یادداشت رییس گروه برنامه‌ریزی فرهنگی دانشگاه مازندران با عنوان:

جنبش دانشجویی و رسالت اجتماعی

هم‌زمان با فرارسیدن ۱۶ آذر و روز دانشجو، ابراهیم شالیکار رییس گروه برنامه‌ریزی فرهنگی دانشگاه مازندران در یادداشتی با عنوان جنبش دانشجویی و رسالت اجتماعی، به بررسی نقش و رسالت دانشجویان در پیشرفت و اعتلای جایگاه جمهوری اسلامی ایران پرداخت.

جنبش دانشجویی و رسالت اجتماعی

به گزارش برترین خبر ، متن کامل این یادداشت را در زیر مشاهده می‌کنید:

 

جنبش دانشجویی و رسالت اجتماعی

           « از دانشگاه، همیشه و در همه جا این انتظار است که محل جوشش و اوج دو جریان حیاتی در کشور باشد: اول، جریان علم و تحقیق؛ دوم، جریان آرمان‌گرایی‌ها و آرمان‌خواهی‌ها و هدفگذاری‌های سیاسی و اجتماعی ».     مقام معظم رهبری

با وقوع کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ و شکست نهضت ملی و قدرت‏گیری بیشتر سلطنت پهلوی، دوره جدیدی از فعالیتهای دانشجویی آغاز شد. چندی بعد در ۱۶ آذر همان سال، دانشجویان در مخالفت با سفر «نیکسون»، معاون وقت رییس‏جمهور آمریکا به کشور دست به اعتراض گسترده زدند که این حرکت با یورش مزدوران رژیم پهلوی و شهادت چند تن از دانشجویان، سرکوب گردید و ۱۶ آذر ۱۳۳۲ به نقطه عطف و نماد هویت جنبش دانشجویی مبدل گشت.

پس از پیروزی انقلاب اسلامی، جنبش دانشجویی، همواره سعی نمود به حفظ و تداوم آرمانهای انقلاب بپردازد. اولین فریضه دانشجویی، آرمانخواهی است. آرمانگرایی عین عقلانیت است و دانشجو، نمایشگر وجدان بیدار ملت و کشور است. تکریم و احترام به دانشجو و دانشگاه به معنای تکریم و احترام به علم و دانش است. از جمله نیازهای اساسی و درجه یک کشور، نیاز علمی است و به همین دلیل، لازم است کار علمی در دانشگاه، جهادی باشد؛ کار جهادی به معنای شوق به کار با جهتگیری درست، آرمانخواهی و عبور از موانع؛ بر همین اساس، از دانشگاه‌ها انتظار میرود هم مقر تعلیم باشند و هم مرکز تربیت، تا این که نسلی از مدیران، اداره امور مملکت خود را پرورش دهند.

تقویت مبانی معرفتی و خودسازی اخلاقی، حضور فکری در مسایل اصلی کشور و حضور فیزیکی در مواقع لازم، برافراشته نگه‌داشتن پرچم آرمانخواهی و مطالبهگری، عدم تقیه در دفاع از نظام اسلامی، درک ضرورت حفظ وحدت در دانشگاهها، انتقاد در کنار پیشنهاد و پرهیز از پرخاشگری، درک اهمیت گفتمانسازی و تقویت گفتمانهای اصلی انقلاب اسلامی، فتح قله‌های علمی، توجه به سبک زندگی اسلامی در اندیشه و عمل، توجه و مراقبت نسبت به سربازگیری دشمن از جامعه جوان کشور، برخورداری از شرح صدر سیاسی ناظر به حسن اخلاق و تحمل شنیدن حرف مخالف، سعی بر غلبه پیدانکردن نگاه سوسیالیستی و مارکسیستی بر تفکر اقتصادی جامعه ما، تبیین ایده اقتصاد مقاومتی، تفکیک میان دو مفهوم«سیاستگری» به معنای فهم و قدرت تحلیل سیاسی و «سیاست بازی» به معنای سیاستزدگی، زنده نگه‌داشتن امید در خود و نگاه راهبردی به انقلاب و تفکر درباره آینده، از ویژگیهای بارز و ممتاز جنبش دانشجویی و جریان نخبگانی اصیل و انقلابی است.

از چالشهای اساسی حفظ گفتمان علم و پیشرفت علمی و گفتمان پیشرفت عمومی کشور در دانشگاهها، فعالیت دشمنان نظام اسلامی برای کشاندن دانشگاهها به سمت جنجالهای سیاسی و حرکت به سوی مسایل پوچ، اثرگذاری مسایل کوچک بر مسایل اساسی دانشگاه و نیز اثرگذاری جریانهای سیاسی بر دانشگاه است. سطحی شدن، دور شدن از آرمانها، افتادن به دام احزاب و گروه‌های سیاسی، طمع‌ورزی و سوء استفاده عناصر و مجموعه‌های ناباب از آفتهای جنبش دانشجویی است. لذا مسوولیت دانشگاه و دانشجو این است که یک فضای گفتمانی ایجاد کنند تا دانشجو بتواند در زمینه مسایل گوناگون کشور، تحلیل در اختیار مردم قرار دهد و همه در آن فضا فکر کنند، جهتگیری پیدا کنند و دوشادوش یکدیگر برای سربلندی ایران اسلامی گام بردارند. با تحقق این مهم، امید میرود جنبش دانشجویی، ضمن برخورداری از «تعهد اجتماعی» به «رسالت اجتماعی» خویش نیز یقین داشته و در اجرای آن بکوشد. با این نگرش، توجه به هفت توصیه رهبر حکیم انقلاب به جوانان در «بیانیه گام دوم انقلاب» با رویکرد امید و نگاه خوشبینانه به آینده، میتواند راهگشا باشد.

۱- جهاد علمی و پژوهشی.

۲- جهاد برای رشد معنوی و وجدان اخلاقی جامعه با همراهی هوشمندانه و مسوولانه دستگاههای اجرایی کشور.

۳- راه‌‌حل داخلی برای برونرفت از مشکلات اقتصادی کشور.

۴- حراست از استقلال(نه به معنای زندانی‌کردن سیاست و اقتصاد) و آزادی(نه به معنای تقابل با اخلاق، قانون و ارزشهای الهی و حقوق عمومی).

۵- جهاد برای رفع محرومیتها و کاهش شکافهای عمیق طبقاتی.

۶- عدم عقبنشینی از ارزشهای انقلابی و ملی، حفظ مرزبندی با دشمنان و حل مشکلات قابلحل با آنها ناظر به عزت ملی، حکمت و مصلحت.

۷- جهاد همه جانبه و هوشمندانه در مقابل تلاش غرب در ترویج سبک زندگی غربی.

بر همین اساس، از دیدگاه مقام معظم رهبری، جوانان و دانشجویان، قشر برگزیده جامعه، ذخیره ارزشمند، ثروت بزرگ و واقعی کشور و راهحل مشکلات هستند و حرکتهای خودجوش و خودکار دانشجویان جوان فعال در تشکلهای گوناگون دانشجویی، پیشرو بودن در اندیشه‌ورزی و حرکتهای اجرایی و خنثی‌کردن توطئههای نرم دشمن برای فلج‌کردن و نومیدکردن نسل جوان، بر آینده درخشان نظام جمهوری اسلامی در نیل به پیشرفت توام با عدالت و نیز تعالی انقلاب شکوهمند اسلامی، دلالت دارد.