بیست و دومین مراسم تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر استان مازندران
بیستودومین دوره گرامیداشت هفته پژوهش و فناوری استان مازندران و تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر استان در روز چهارشنبه هفدهم آذر ۱۴۰۰ با حضور جمعی از مسئولان استانی و دانشگاهی و با شرکت پژوهشگران و فناوران برتر استان مازندران بهصورت مجازی و به میزبانی دانشگاه مازندران برگزار شد.

، دکتر حشمتاله علینژاد سرپرست دانشگاه مازندران در این مراسم با تاکید بر لزوم توجه همه دستگاههای اجرایی استان به مقوله پژوهش در راستای رفع نیازهای استان، به بیان مزایای استفاده از پژوهش تقاضامحور پرداخت.
متن کامل سخنان دکتر علینژاد را در ذیل مشاهده میکنید
بسماللهالرحمنالرحیم
عرض سلام و ادب دارم خدمت همه میهمانان عزیز و پژوهشگران گرامی، فرا رسیدن هفته پژوهش را خدمت شما عزیزان تبریک عرض میکنم. موضوع بحث در خصوص هفنه پژوهش است و بنابراین باید بحث در محور شعار این هفته متمرکز شود. شعار هفته پژوهش امسال،«پژوهش و فناوری، پشتیبان تولید» است. برای اینکه پژوهش و فناوری بتواند پشتیبان تولید باشد، بایستی هم پژوهش و هم فناوری حاصل از آن در خدمت تولید قرار بگیرد.
مساله تولید، مساله اول امروز کشور ما است. با داشتن تولید مناسب، هم میتوان اقتصاد را درست کرد، هم در مقابل تحریمهای کشورهای متخاصم بیمه شد و هم ظرفیتهای داخلی خود را شکوفا کنیم که این امر میتواند یک فرصت برای ما باشد.
تولید مناسب، اشتغال پایدار را به دنبال خواهد داشت با یک نگاه کوتاه به اقتصاد کشورهای G8 مشاهده میکنیم که در دنیای امروز، بهبود وضعیت تولید یعنی دانشمحورنمودن آن، یعنی تولید باید بهعنوان محور قرار بگیرد. بنابراین میشود نتیجه گرفت که تحقق شعار هفته پژوهش میتواند ضامن رهایی کشور از مشکلات اقتصادی بر اثر تحریمهای ناجوانمردانه به حساب آید.
همانگونه که مقام معظم رهبری در ۱۰ سال اخیر در شعارهای خود موضوع اقتصاد، حمایت از تولید، حمایت از کالای ایرانی و از این قبیل شعارها را مدنظر قرار داده است. برای اینکه پژوهش بتواند تولید را پشتیبانی کند، باید انجام پژوهشهای تقاضامحور مورد تقاضای جامعه و صنعت از یک سو و البته پژوهشهای بنیادین از سوی دیگر مدنظر قرار بگیرد. ما باید از یکسو حرکت پرشتاب جامعه علمی در تولید علم را حفظ نماییم و از سوی دیگر، این پژوهشها را به سوی تامین نیازهای استان و کشور هدایت کنیم.
خوشبختانه مازندران از موهبتهای الهی سرشاری برخوردار است، میتوان از این موهبتها به دریا، گردشگری و کشاورزی توجه کرد. هم اقتصاد دریا، هم اقتصاد کشاورزی و هم اقتصاد گردشگری استان مازندران میتواند شروع به کار کند و مشکلات این استان را به حداقل کاهش دهد. البته ابر چالشهایی مانند مسایل زیست محیطی، انرژی و مسایل دیگر نیز وجود دارد که البته ما در کل کشور این معضلات را داریم. بنابراین پژوهشها باید در محور این مسایل قرار بگیرد.
پژوهشها باید به سمت فناوری و رفع مشکلات جامعه ریلگذاری شود. در همین راستا میتوان به اسناد مهمی مانند طرح تحول همکاری دانشگاهها و مراکز پژوهشی با جامعه و صنعت و یا سند دانشگاه کارآفرین و جامعه محور اشاره کرد. جهت حرکت ما باید به سمت دانشگاههای نسل سوم و چهارم یعنی دانشگاه کارآفرین و جامعهمحور باشد.
در سال ۲۰۲۲، شهر ساری و به عبارتی استان مازندران از سوی وزرای گردشگری کشورهای عضو اکو به عنوان پایتخت گردشگری اعلام شده است تا گامهای موثری در راستای اهداف و برنامههای سازمان اقتصادی اکو برداشته شود. همانگونه که استحضار دارید، سازمان اقتصادی اکو در سال ۱۳۴۱ شکل گرفت و با افزایش تعداد کشورها به نتیجه رسید و با توجه به سیاستهای ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران مبنی بر تقویت ارتباط با کشورهای همسایه و تعامل با شرق، برگزاری رویداد ۲۰۲۲ در ساری جهت تقویت ارتباط با کشورهای عضو اکو میتواند بسیار حایز اهمیت باشد.
علاوه بر این، دانشگاه مازندران به عنوان عضو اتحادیه دانشگاههای حاشیه دریای خزر میتواند در توسعه همکاریهای علمی جهت توسعه استان همکاری نماید.
رفاهی که امروزه بشریت از آن برخوردار است، نتیجه تحقیق و پژوهش است
حجتالاسلام موسی مستقیمان مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه مازندران در این مراسم با بیان اینکه در آموزههای دینی ما به تحقیق و پژوهش سفارش شده است، به اهمیت پژوهش و تحقیق در قرآن و کلام معصومین اشاره کرد.
حجتالاسلام مستقیمان با تاکید بر این نکته که دانشمندان، افرادی هستند که گرهی از این عالم را باز میکنند، این عالم را سرشار از مسایل علمی بیکرانهای دانست که بشریت از آغاز تاکنون، توانسته است مقدار کمی از این دنیای تاریکیها را با علم و پژوهش روشن کند و رفاهی که امروزه بشریت از آن برخوردار است را نتیجه تحقیق و پژوهش خواند.
مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه مازندران، تاکید بر این اصل که تمام رفاه فراهمشده توسط همه علوم برای همین دنیاست، از پژوهشگران خواست تا ورای این دنیا را هم ببینند و با اشاره به اینکه قرآن و پیامبران الهی ما را به تحقیق برای عالم ملکوت دعوت میکنند، اصلیترین هدف پیامبران الهی را آبادی دنیا و هدایت تلاشهای ما برای فهم بیشتر عوالم دیگر و سرای دیگر دانست.
دکتر جمال قاسمی سرپرست معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه مازندران و دبیر بیست و دومین دوره بزرگداشت هفته پژوهش و فناوری استان در مراسم گرامیداشت هفته پژوهش و فناوری و تجلیل از پژوهشگران و فناوران برتر، با اشاره به جایگاه پژوهش و تحقیقات جمهوری اسلامی ایران در بین کشورهای منطقه و جهان اسلام، گزارشی از مراحل و روند انتخاب پژوهشگران و فناوران برتر استان مازندران را ارایه کرد.
دکتر قاسمی با اشاره به تشکیل دبیرخانه برگزاری آیین هفته پژوهش و فناوری در دانشگاه مازندران، تدوین دستورالعمل انتخاب پژوهشگران و فناوران برتر استان برای فعالیتهای پژوهشی و فناوری، تشکیل کمیتههای علمی انتخاب پژوهشگران و فناوران برتر، تشکیل کمیتههای مختلف علمی برای گروههای پژوهشی و کمیته نمایندگان سازمان مدیریت و برنامهریزی و دانشگاه مازندران را از جمله اقدامات دبیرخانه دایمی مستقر در دانشگاه مازندران در راستای انتخاب پژوهشگران و فناوران برتر عنوان کرد.