استانها » مازندران
کد خبر : 18120
یکشنبه - 18 مهر 1400 - 22:51
افتخاری دیگر برای دانشگاه مازندران رقم خورد:

ابتکار محققان دانشگاه مازندران در تولید خاک ارگانیک از کاه و کلش شالیزار

دکتر آرمان محمودی اطاقوری عضو هیات علمی دانشکده علوم پایه دانشگاه مازندران، در ابتکاری ارزشمند، موفق به تولید خاک ارگانیک از کاه و کلش شالیزار گردید تا ضمن جلوگیری از آثار مخرب زیست‌محیطی سوزاندن بقایای محصول برنج در زمین‌های کشاورزی، از این سرمایه گران‌بها که به آسانی توسط کشاورزان سوزانده می‌شد، خاک ارگانیک با حاصلخیزی بالا تولید نماید.

ابتکار محققان دانشگاه مازندران در تولید خاک ارگانیک از کاه و کلش شالیزار

به گزارش برترین خبر ، این محقق و پژوهشگر دانشگاه مازندران در خصوص فرآیند تولید این خاک ارگانیک با اشاره به این‌ نکته که با توجه به سوزاندن کاه و کلش شالیزارها پس از برداشت برنج توسط کشاورزان، که آثار مخربی از جمله بالارفتن سطح آلاینده‌ها، فرسایش و کاهش حاصلخیزی خاک در محیط زیست دارد، گفت: در این فرآیند، مقدار ازت موجود در کاه و کلش را با استفاده از بستر درختان جنگلی افزایش دادیم که در نتیجه نسبت کربن به ازت، از حدود ۷۰ به زیر ۱۰(حدود هفت و نیم الی هشت) کاهش یافته که این نسبت C به N، یک پارامتر بسیار موفق و تعیین‌کننده در کیفیت نوع خاک تولید شده می‌باشد.

دانشیار گروه علوم گیاهی دانشگاه مازندران با تاکید بر این‌که این خاک با استفاده از بستر درختان جنگلی مازندران و نیز فعل و انفعالات بیوشیمایی حاصل گردید، افزود: غیر از این خواص، خاک ارگانیک تولیدی، دارای PH (اسیدیته) بسیار مناسب(در حدود ۷) و هم‌چنین میکرو المنت‌ها و ماکرو المنت‌های مفید و مغذی می‌باشد. دارا بودن هدایت الکتریکی یا شوری مناسب(در حدود ۳) از دیگر ویژگی‌های مطلوب این خاک تولید شده است. این خاک ارگانیک دارای مقادیر متنابهی از عناصر شیمیایی نظیر نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن، منگنز، روی، بر و مس می‌باشد.

مریم قلی‌زاده دانشجوی مقطع کارشناسی رشته زیست‌شناسی – علوم گیاهی دانشگاه مازندران که این تحقیق و پژوهش را در قالب واحد پروژه، به انجام رسانید، در این‌خصوص افزود: بدون در نظرگرفتن ارقام برنج و بدون این‌که مقدار خاصی مدنظرمان باشد، کاه و کُلش مزارع برنج را به‌صورت کاملا تصادفی، جمع‌آوری نموده و در بازه زمانی ۳۰ روزه، تمامی آزمایش‌ها و آنالیزهای مختلف را بر روی همه نمونه‌های انتخاب‌شده، انجام دادیم.

خاک ارگانیک تولیدشده، بر اساس آنالیز خاک‌شناسی صورت‌گرفته توسط آزمایشگاه خاک‌شناسی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری، قابلیت استفاده در پرورش، تولید و تکثیر انواع گیاهان زراعی، محصولات باغی، مزارع سبزی و صیفی، گل‌ها، گیاهان زینتی و آپارتمانی و باغات میوه را با یک‌چهارم قیمت نمونه‌های خاک‌ وارداتی از خارج از کشور، دارا می‌باشد.