به گزارش برترین خبر ،برخی از راهبردهای پیشنهادی از قبیل حفاظت از منابع آب، مدیریت به هم پیوسته منابع آب سطحی و زیرزمینی، بهبود وضعیت تامین و استفاده از منابع آب، مدیریت خشکسالیها، بهبود وضعیت بهرهبرداری از مخازن، بازچرخانی آب برای تامین نیازهای روزافزون، تولید محصولاتی که نیاز آبی کمتری داشته و اعمال سیاستهای اقتصادی و مدیریتی که به کاهش میزان مصرف آب میانجامد، تاثیر بهسزایی در کاهش اثرات سو در این پدیده دارد.
بر کسی پوشیده نیست که در کنار اقدامات سازهای، بهرهگیری از اقدامات غیرسازهای از اهمیت انکارناپذیری برخوردار است. یکی از اقدامات غیرسازهای موثر که با هدف جلب مشارکت همه نهادهای دخیل در امر مدیریت منابع آب توسط وزارت نیرو در سالهای اخیر انجام شده است، تشکیل کارگروه سازگاری با کمآبی با مشارکت وزارتخانههای مختلف از قبیل وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صنعت، معدن و تجارت، وزارت نیرو، وزارت کشور، سازمان حفاظت از محیط زیست، سازمان برنامه و بودجه و سازمان هواشناسی است. علاوه بر این، آموزش همگانی و توسعه ظرفیتسازی، نقش انکارناپذیری در مدیریت غیرسازهای منابع آب دارد.
دکتر یداله یوسفی دکترای تخصصی جغرافیای طبیعی– اقلیم شناسی و عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه مازندران اظهار کرد: گرمشدن زمین بر اساس منابع موجود، اثرات پیچیده و قابل توجهی دارد که این اثرات، میتواند به شکل تغییر در میزان بارش سالانه، میزان بارش در یک رخداد بارشی و نیز تغییر تعداد روزهای بارشی هم خود را نشان دهند.
وی تصریح کرد: گرمشدن جو زمین و تمامی اجزایی که بر روی سیستم پیچیده آبوهوا نقشآفرین هستند دارای اثرات پیچیده ای است و بازخورد این تغییر در آب و هوا نمودار می شود.
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه مازندران اشاره نمود، افزایش آلایندههای جوی با منشا صنعتی به دلیل تغییر در ترکیبات جوی و تغییر در موازنه انرژی عموما باعث گرم شدن کره زمین میشوند. اصطلاحا به این شکل از گرم شدن جو پدیده گلخانهای گفته میشود. براساس نظر کارشناسان افزایش گرمایی که در کره زمین به وجود آمده به واسطه افزایش آلایندههای جوی و غلظت گازهای گلخانهای بعد از انقلاب صنعتی است و این گرمشدن و افزایش دما، خود نوعی تغییر در سامانه اقلیم است که بازخوردها و نتایجی خاص را به همراه دارد.
دکتر یوسفی با بیان اینکه تغییر در میزان بارشها نیز می تواند در اثر تغییر اقلیم باشد، افزود: اگر میزان سیلابها افزایش پیدا نکند میتوان گفت که تغییر اقلیمی رخ نداده، اما این نمونه از شرایط آبوهوایی کره زمین یعنی افزایش سیلابها و خشکسالیها خود نشاندهنده تغییر اقلیم است.
وی ادامه داد: تغییرپذیریهای بیشتر باعث خواهد شد تا زمانی که میزان بارشها به شکل غیرمتعارف از میزان میانگین بالاتر میرود به سیلاب تبدیل شود و چنانچه از میزان میانگین، آن هم به شکل غیرمتعارف نزول کند تبدیل به خشکسالی شود. بدون شک یکی از پیامدهای مهم تغییر اقلیم، نظم کمتر پدیدههای جوی خواهد بود که اثر آن دارای تبعات گسترده تری از شکلهای دیگر تغییر در اقلیم است.
عضو هیات علمی گروه جغرافیای دانشگاه مازندران معتقد است به جای بررسی تغییرات اقلیم ابتدا باید بر مدیریت منابع آبی متمرکز شد، چرا که با مدیریت منابع آب، علیرغم تغییرات اقلیمی میتوان مشکلات را حل کرد و اگر چنانچه تغییرات اقلیمی هم صورت نگیرد اما مدیریت درست منابع آبی نداشته باشیم، شرایط برای زندگی روی کره زمین دچار چالش خواهد شد.