به گزارش برترین خبر ، اسفندیار نظری معاون متوسطه آموزش و پرورش مازندران در گفت و گو با ایسنا مازندران با اشاره به این که در استان مازندران ازدواج در سن پایین بین دانش آموزان دختر ۵۱ درصد و پسر ۴۹ درصد است، اظهار کرد: بیشترین سن ازدواج زودرس،در مناطق روستایی و کوهستانی به دلیل سطح پایین فرهنگی خانواده ها، فقر اقتصادی، بلوغ زودرس، فرزندران بد سرپرست و بی سرپرست اتفاق می افتد.
*۷ شهر استان مازندران بیشترین فراوانی ازدواج رودرس
معاون متوسطه آموزش و پرورش مازندران تصریح کرد: در حال حاضر شهرهای بابل، نکا ، بندپی شرقی ،بهنمیر، بهشهر، ساری ، میاندرود بیشترین فراوانی ازدواج زودرس را در استان دارند.
*ادامه تحصیل با حفظ ظاهر
نظری با بیان این که برای تعدادی از دانش آموزان استان مازندران که در شرف ازدواج بودند، کارگاه هایی برگزار شد تا مشکلات خاصی به وجود نیاید،افزود: منعی برای ادامه تحصیل دانش آموزان با حفظ ظاهر امر در مدارس روزانه وجود ندارد.
وی با اشاره به این که اکثر ازدواج های سن پایین در مناطق کمتر توسعه یافته اتفاق می افتد، اظهارکرد: به صورت کلی ازدواج های زودرس،طلاق های زود رس و آسیب های فردی،آسیب های اجتماعی را به همراه خواهد داشت.
*برگزاری کارگاه در بخش آسیب های اجتماعی
معاون متوسطه آموزش و پرورش مازندران با بیان این که ازدواج از سنت های پیامبراست و شرایط سنی خاص خودش را دارد که باید رعایت شود تا تبدیل به آسیب نشود،تصریح کرد: آموزش و پرورش در این راستا در بخش بانوان و در بخش اداره آسیب های اجتماعی برای خانواده ها در قالب کارگاه در مناطق مختلف آموزشات لام را ارائه داده تا حساسیت موارد را به مادران و پدران و خود دانش آموزان انتقال دهد.
*تعصبات دختر داربودن یکی از علل ازدواج زودرس
نظری هدف آموزش و پرورش را از برگزاری کارگاه ها،آگاهی سازی خانواده ها،ارتقا فرهنگ عمومی جامعه و آشنایی با آسیب های ازدواج زودرس دانست و افزود: اغلب ازدواج های زودرس بر اساس تعصبات محلی و این که خانواده ها بار دختر داشتن را از دوش خود بردارند،اتفاق می افتد.
*همسرانی که هنوز کودکند
مژگان بنگر کارشناس ارشد روانشاسی عمومی در گفت و گو با ایسنا مازندران با اشاره به اینکه علی رغم فرهنگ سازی و آموزش های داده شده و انتظار توقف ازدواج دختران در سنین زیر ۱۵ سال، متاسفانه در بعضی از مناطق این معظل وجود دارد،اظهار کرد: ازدواج در سن پایین به دلیل این که دختر هنوز کودک است ،آسیب های زیادی را از بعد اجتماعی، خانوادگی و فرهنگی به همراه دارد.
کارشناس ارشد روانشناسی عمومی با بیان اینکه در مقالات علمی به ازدواج هایی که زیر ۱۵ سال صورت می گیرد به عنوان «کودک همسر» نام برده می شود،تصریح کرد: دخترانی که در سن پایین ازدواج می کنند در واقع همسرانی هستند که هنوز کودکند و به اندازه کافی و به صورت علمی لزوم پیشگیری از بارداری را درک نکرده اند؛ در نتیجه به زودی پس از ازدواج آن ها مادر کودک می شوند، در نهایت یک کودک، وظیفه تربیت نسل آینده را برعهده می گیرد که خود مشکل ساز می شود.
*عدم مدیریت ازدواج زودس، نسلی بدون بلوغ کافی
بنگر با اشاره به این که اگر نتوانیم پدیده ازدواج زودرس را متوقف کنیم، نسل آینده بدون بلوغ کافی خواهد بود که به خود آسیب می تواند بزند،تصریح کرد: ما به نسلی احتیاج داریم که بتواند هیجانات خود را مهار و چالش های خود را مدیریت کند و بتواند آگاهی هایی که در جنبه های محیطی به دست می آورد، جمع آوری و با نیازهای زندگی روزانه تطبیق دهد.
وی در ادامه با بیان اینکه کودک ۱۵ ساله ای که خود مهارت های لازم را ندارد، نمی تواند آن مهارت ها را به فرزند خود و نسل دیگر منتقل کند،اظهار کرد: مناسب ترین سن ازدواج یک دختر بین ۲۰ تا ۳۵ سالگی است به دلیل این که از لحاظ باروری در بهترین حالت قرار دارد؛ یعنی احتمال این که نوزاد نارس و یا با وزن کم و دارای کم خونی به دنیا بیاد کمتر می شود.
این کارشناس افزود: براساس گزارشات دخترانی که در سنین پایین ازدواج می کنند، دچار بیماری های جسمی زودرس، پیری زودرس و عموما دارای دردهای شکمی زیاد نیز خواهند شد.
*فرهنگ غلط در ازدواج زودرس
بنگر با اشاره به این که آمار طلاق در افرادی که زودتر ازدواج می کنند بیشتر است،خاطرنشان کرد: علی رغم فکر و فرهنگ غلط خانواده ها که هر چه دختر زودتر ازدواج کند با خانواده شوهر سازگار تر می شود؛ باید گفت چون ایده آل ها هر چه سن بالاتر می رود تغییر می کند، ناسازگاری ها بیشتر شده و حتی خشونت های خانوادگی علیه خانم هایی که سن کمتر دارند، افزایش می یابد.
کارشناس ارشد روانشناسی با بیان این که دخترانی که در سن پایین ازدواج می کنند خود نابالغ هستند و بلوغ جسمی و فکری لازم را ندارند،اظهار کرد: هنجاری در ذهن بعضی از دختران وجود دارد که اگر تا سن ۱۷ سالگی ازدواج نکنند دیگر قادر به ازدواج نخواهند بود،با فرهنگ سازی درست باید این تفکر غلط را اصلاح کرد.
*همکاری همه جانبه همه نهاد ها در توقف ازدواج زودرس
این روانشناس با اشاره به این که سازمان های مردم نهاد، سیستم آموزش و پرورش، بهزیستی و سازمان مشاوره همه با هم برای مرتفع کردن این مشکل کمک کنند،یادآور شد: پیامدها و عواقب وخیمی که برای یک دختر در پی ازدواج زودرس ایجاد می شود، باید در قالب فیلم، تیزر، داستان ، نمایش، پیام های تبلیغاتی و کارگاه های روانشناسی خصوصا در محله هایی که آسیب های اجتماعی فراوان دیده به نمایش درآید تا آرام آرام افکار تغییر کند.
گزارش از زینب تذکاری خبرنگار ایسنا مازندران