به گزارش برترین خبر ، یک مدرس مرکز آموزشی منابع طبیعی ساعی کلارآباد غرب مازندران در خصوص ممنوعیت برداشت گیاهان دارویی در جنگل های شمال گفت : ممنوعیت برداشت گیاهان دارویی به بهانه پیشگیری از شیوع کرونا و ایجاد یک دوره تنفس به منظور افزایش تراکم و حفظ این گونه ها تصمیم بسیار سازنده و تاثیرگذار خواهد بود اما بعید به نظر می رسد چنین اتفاقی به درستی رخ دهد.
مصطفی عبدالله پور در گفت و گو با خبرنگار ایرنا افزود : ممنوعیت و یا عدم اجازه برداشت از محصولات فرعی جنگل های شمال ، نشانه تجدید حیات این عرصه های ملی نیست به نظرم باید برای صیانت و بهره برداری از رویشگاه های گیاهی به شرکت تعاونی های جوامع محلی ذینفع واگذار شود.
وی گفت : تجربه ۳۰ ساله نشان می دهد که در صیانت از جنگل های شمال هرکجا با طرح و برنامه همراه بود و به شرکت های تعاونی محلی واگذار شده به دلیل تامین مایحتاج درامدی این قشر موفق بوده است.
به گفته عبدالله پور ، طبیعتا اگر چنین سیاستی اتخاذ شود اعضای شرکت تعاونی های محلی با اجرای طرح و برنامه محصولاتی اعم از دارویی ، صنعتی و خوراکی را به صورت تنفس یک ساله و دو ساله برداشت می کنند.
وی اظهار داشت : آنچه که استنباط می شود جوامع محلی در حاشیه جنگل ها به هرشکلی از این نوع محصولات در عرصه های مرتعی و جنگلی برداشت و بخشی را برای مصرف خوراکی و بخش دیگر نیز برای تامین مخارج زندگی به بازار عرضه می کنند.
به گفته او، سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری در حوزه جنگل و مرتع و طرح های جنگلداری و مرتع داری فقط در حوزه برداشت چوب و علوفه تهیه می کند و در باره محصولات غیرچوبی و گیاهان دارویی هیچ برنامه و راهبرد خاصی نداشته است.
در ایران نزدیک به هشت هزار گونه گیاهی میروید که دو هزار و ۲۵۰ گونه آن خاصیت دارویی و معطر دارد.
جنگل های شمال کشور که به جنگل های ناحیه رویشی هیرکانی یا خزری، جنگل های مرطوب و جنگل های صنعتی شمال شهرت یافته اند هم چون نوار سبزی حاشیه جنوبی دریای خزر و نیم رخ شمالی رشته کوه البرز از آستارا تا گلیداغ را به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر، عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر و ارتفاع ۲۸۰۰ متر از سطح دریا پوشانده اند.
معاونت امور جنگل ، مرتع و آبخیزداری سازمان جنگل ها ، مراتع و آبخیزداری شمال کشور در چالوس مستقر است و تلاش خبرنگار ایرنا برای پیگیری مسئولان ذیربط این سازمان برای عملیاتی کردن این دستورالعمل در جنگل های شمال بی نتیجه ماند.
حدود ۹۰ گونه درختی و ۲۱۱ گونه درختچهای ، هزار و ۵۵۸ گونه علفی در جنگل های خزری هیرکانی شمال کشور می روید که برخی از گیاهان دارویی نظیر گل گاوزبان ، آویشن ،کنگر ،ریواس، اسفناج وحشی، دنبلان و کرفس کوهی از سوی مردم برداشت می شود تعدادی از این گیاهان در حال انقراض هستند.