به گزارش برترین خبر ، در چند روز اخیر مسئولان سیاسی در موضع گیری تقریباً مشابه از بازار بورس و سرمایه گذاری در آن حمایت کرده اند و تاکید کرده اند که تلاش دارند با اتخاذ سیاست هایی اعتماد دوباره مردم را جلب نمایند. این اتفاق در حالی رخ داده که برخی از اقتصاددانان به این گونه سیاست های حمایتی خوشبین نیستند.
حجت الاسلاموالمسلمین حسن روحانی، رئیس جمهور روز چهارشنبه ۱۹ شهریورماه در جلسه هیات دولت با بیان اینکه بورس فراز و نشیب دارد و نباید کوتاه مدت به آن نگاه کرد، اظهارکرد: نگاه به بورس باید بلند مدت و میان مدت باشد البته تاکید ما به مسولان بورس این است که از سرمایه مردم مراقبت کنند و اجازه ندهند برخی در تبلیغات شیطنت کنند از همه رسانهها و صداو سیما و تریبوندارها می خواهم مردم را یاری کنند و اجازه ندهند اگر فضایی به وجود آمده، آن فضا دچار مشکل و سختی شود.
مجلس شورای اسلامی نیز در چند روز اخیر بخشی از زمان خود را به بررسی آخرین وضعیت بورس و تدابیر حمایتی لازم از این بازار اختصاص داد. در این راستا روز یکشنبه جلسه غیرعلنی نمایندگان با وزیر اقتصاد و رئیس کل بانک مرکزی برگزار شد.
محمد باقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی پس از جلسه غیرعلنی ضمن اعلام حمایت مجلس از بازارهای سرمایه و بورس گفت: مجلس مصمم است حمایت و تقویت لازم و تثبیت را در بازارهای بورس و سرمایه انجام دهد و تلاش کند هدایت نقدینگی در بازار بورس بهسمت مسائل تولیدی برود و پروژههای صنعتی در بخش تجاری، کارخانجات و تولید در کشور رونق بگیرد. رئیس مجلس در پایان سخنرانی خود اشاره کرد که بهزودی شاهد تحول در حوزه بورس خواهیم بود.
حسن قالیباف اصل، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار نیز عنوان کرد: سازمان بورس و همچنین شخص وزیر اقتصاد به طور جدی پیگیری نهایی شدن انتقال یک درصد از منابع صندوق توسعه ملی به صندوق تثبیت بازار هستند و سازمان بورس نیز مدت طولانی است که پیگیر این موضوع است که قطعا اجرای این مصوبه در شرایط فعلی بازار برای بازارگردانی مداوم همه نمادها و افزایش نقدشوندگی بازار اتفاق بسیار خوبی است.
قالیباف اصل گفت: موضوع صندوق ثبات بازار سرمایه و انتقال یک درصد منابع صندوق توسعه ملی به این بازار قانون مصوب سال ۹۴ مجلس است که ذیل قانون بهبود فضای کسبوکار به تصویب رسیده است. اما با مصوبه شورای عالی بورس موضوع پیگیری اجرای آن در دستور کار قرار گرفت.
با این حال چندان معلوم نیست که حمایت های دائمی مقامات و مسئولان از بورس آیا به تقویت بازار سرمایه کمکی خواهد کرد یا خیر. بسیاری از کارشناسان اقتصادی در ماه های اخیر خواهان نگاه بلندمدت سرمایه گذاران در بورس شده بودند و اینکه دائماً تاکید شده بود که مردم برای ورود به بورس اموال و سرمایه اضافی خود را وارد کنند. از سوی دیگر واضح و مشخص است که رشد بازار سرمایه می تواند نقش مهمی در شکوفایی تولید و اقتصاد و حمایت از بنگاه ها داشته باشد.
محمد فطانت، رئیس سابق سازمان بورس و اوراق بهادار درباره روند بازار سرمایه می گوید: فکر میکنم با در نظر گرفتن چشماندازهای پیش رو، روند بازارسهام مثبت است. به اعتقاد من در حال حاضر فقط وجود برخی عدم قطعیتهاست که به نوسان بازارسهام منجر شده؛ البته اعمال یک شبه برخی سیاستها نیز کاهش میزان اطمینان و اعتماد سرمایهگذاران را به دنبال داشته؛ چنانکه وقتی به یکباره نسبت سرمایهگذاری در سهام برای صندوقهای با درآمد ثابت، کاهش یافت و همزمان میزان اعتباردهی کارگزاریها را محدود کردند، بازار دچار نوسان شد.
با این وجود با توجه به اتفاقاتی که در ماه های اخیر رخ داده برخی خوش بینی چندانی به وضعیت فعلی ندارند. چنان چه کامران ندری، عضو هیأت علمی دانشکده اقتصاد دانشگاه امام صادق(ع) در این باره معتقد است: اتفاقاتی که اکنون در بازار سرمایه رخ میدهد، نتیجه همان سوء مدیریتی است که در سالهای گذشته، بر بازار طلا، ارز و مسکن نیز حاکم بوده و نتیجهای جز کاهش ارزش پول، رشد نقدینگی، تورم، کاهش قدرت خرید و صدها پیامد جبرانناپذیر نداشته است.
محمد امینی رعیا، کارشناس مسائل اقتصادی نیز در گفتگو با مهر در باره تصمیم شورای عالی بورس مبنی بر لغو ممنوعیت سرمایه گذاری بانکها در بازار بورس، گفت: هرگونه سرمایهگذاری بانک و هر اقدامی که باعث شود سمت راست ترازنامه آن افزایش یابد، مانند ارائه تسهیلات، سرمایه گذاری، شرکتداری (درقالب خرید سهام یا افزایش سرمایه شرکتهای زیر مجموعه) و ملک داری به معنای خلق پول است و باعث افزایش نقدینگی میشود چراکه در ابتدا سمت راست ترازنامه بانکها افزایش پیدا میکند، سپس در سمت چپ به سپرده تبدیل میشود و چون مجموع سپردهها، مجموع نقدینگی را تشکیل میدهد، تسهیلات دهی بانکها موجب افزایش نقدینگی میشود.
نکته مهم فعلاً این است که هم دولت و سرمایه گذاران در حال حاضر نگاه واقعی که به می بایست به بازار بورس داشته باشند ندارند و هر نوسانی می تواند موجبات نگرانی را فراهم نماید. دولت نیز که در ماه های اخیر بارها مردم را به سرمایه گذاری در بورس تشویق کرده بود اینک خود را موظف می داند تا به هر طریق ممکن از آن حمایت نماید که همین مسئله در بلندمدت آسیب زا خواهد بود./alef.